Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Sallader med höstkänsla
Det är höst och vi går mot mörkare tider. Lys upp med färgglada och säsongsanpassade sallader.

Det är nu högsäsong för rotfrukter och kål som är mycket prisvärda livsmedel fulla av smak och näring. De har generellt ett högre närings- och fiberinnehåll jämfört med salladsgrönsaker som gurka, tomat och isbergssallad. Det finns också flera vinster med att välja grönsaker i säsong:
- mer smak
- bättre för plånboken
- miljösmart
- gynnar svensk livsmedelsproduktion
För att säkra ett högt intag av olika näringsämnen och antioxidanter är det en fördel att välja färgrikt och varierat. Här kommer lite hjälp på vägen:
Enkla sallader med höstkänsla:
- - Fint riven morot, riven kokos, russin, pressad apelsinsaft och rapsolja
- - Grovriven morot, strimlad vitkål och paprika med en dressing på rapsolja, vitvinvinäger, örtkryddor, salt och peppar
- - Hyvlad morot, färsk bladspenat och bitar av apelsin
- - Strimlad rödkål och äpple
- - Grovrivna morötter och äpplen
- - Kokta, avsvalnade rödbetor med spenat, rostade solroskärnor och balsamvinäger.
Höstsallad extra allt):
100 gram Grönkål
1 klyfta rödkål (cirka 150 gram)
2 morötter
2 äpplen
2 rödbetor eller gulbetor
½ dl rostade solroskärnor
Dressing:
1 msk fransk senap
¾ dl rapsolja
½ dl vit balsamvinäger
1 msk honung
2 msk fryst persilja eller 1 dl färsk
Salt och peppar
Bryt grönkål i småbitar och strimla rödkålen. Hyvla morötter med potatisskalare. Riv äpplen och skalade betor grovt. Lägg upp på ett stort fat och blanda. Blanda alla ingredienser till dressingen. Häll den över salladen och blanda försiktigt. Toppa med rostade solroskärnor.

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0021-Nov