Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lucka 15 - Sill i fokus
Sillen har för många en självklar plats bland julmaten och på midsommar. Sill innehåller många olika näringsämnen precis som annan fisk. Då sill är en fet fisk innehåller den även omega 3 och vitamin D. Inlagd sill är ju därför bra snabbmat som kan ätas resten året också. Hur då?

- Gör matiga lunchsmörgåsar med ägg, inlagd sill och grönsaker
- Gör en god sallad av grönsaker, kokt potatis, ägg och sill.
- Testa att använda på nya sätt. Prova exempelvis att äta med asiatiska smaker som en ”bowl” med ris eller havreris, färska, kokta och picklade grönsaker, hackade nötter samt protein i form av inlagd sill. Smaksätt med soja eller välj en sill med passande smak.
En vanlig fråga är om inlagd sill verkligen är bra då det är socker i lagen?
Att lägga in sill är ett sätt att konservera sillen vilket görs genom en kokt lag på vatten, socker och ättika. Dock äter vi oftast bara en liten del av själva lagen vilket gör sillen till ett fortsatt bra alternativ.
Viktigt att tänka på är att sill/strömming och annan fisk från Östersjön innehåller höga halter hälsofarliga miljögifter vilket särskilt bör undvikas av barn, unga, gravida, ammande och kvinnor som vill bli gravida. Dessa bör ätas max 2-3 gånger per år av dessa grupper. Titta på förpackningen var fisken är fångad. Titta också efter miljömärkning när du väljer fisk, ex MSC-märkt. Du kan läsa mer på livsmedelsverkets hemsida.

Foto: Emma Martner
MUV-2020-0010_SE_november