Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Sköna bönan
Kött och potatis. Köttfärssås och spaghetti. Korv stroganoff. Klassiska rätter som serveras ofta i de svenska hemmen. Det är lätt att hamna i samma rutiner när vardagen rullar på i rask takt. Det finns ingen rätt vi måste utesluta, men vi behöver ställa om och tänka nytt. Allt vi konsumerar påverkar klimatet – och maten vi äter står för en stor del av de negativa utsläppen. Utmaningen kan kännas gigantisk när vi hör om alla klimathot. Vad kan du och jag göra?

Ett konkret alternativ är att upptäcka baljväxternas värld. Som ju är så mycket större än bara den gula ärtan i den klassiska ärtsoppan. Idag finns ett stort utbud i butikerna, både i torkad, fryst och konserverad form. Baljväxter innehåller mycket protein och fibrer men också bra mängd av mineralerna järn, magnesium, zink och selen samt det viktiga B-vitaminet folsyra. Baljväxterna är klomatsmarta och många kan odlas här i Sverige. Men vilka ska man köpa och hur ska de användas? Det behöver inte vara ett långkok klassisk ärtsoppa..Du kan välja att köpa torkade bönor som du blötlägger och sedan kokar vilket är ett billigare men mer tidskrävande alternativ. Det andra alternativet är att köpa färdigkokta bönor som säljs i papperskartong eller konservburk. Dessa behöver bara sköljas av och är sedan klara att använda. Utbudet är idag stort, så våga testa olika sorter.
Fem snabba med baljväxter:
- Soppa på gröna ärter. Här snackar vi bra snabbmat!
- Röror – Mixa färdigkokta kikärter, vita bönor eller frysta, kokta ärter med olja, citron och kryddor. Dessa kan användas som såser och pålägg. Tillsätt vatten till önskad konsistens.
- Ha en påse röda, torkade linser hemma. Dessa behöver ej blötläggas och har en koktid på 10 minuter. Låt koka med i en tomat- eller morotssoppa och mixa sedan soppan slät.
- Skölj färdigkokta kidneybönor eller svarta bönor. Blanda med olja, vinäger, frysta kryddor och citron. Blanda med rucola och tomat och du har en god och mättande sallad som tillbehör till middag.
- Byt ut en del eller hela mängden färs i köttfärssås mot röda linser eller färdigkokta gröna linser. Eller varför inte testa fryst sojafärs som är gjorda av sojabönan?
Grön ärtsoppa 4 port
1 gul lök
600 g frysta ärter
8 dl grönsaksbuljong
1 msk citronsaft
Salt, peppar, persilja
2 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche
1 dl solroskärnor
Hacka lök och fräs i olja. Häll på frysta ärter och buljong. Låt koka 5-10 min. Mixa soppan slät. Tillsätt 1 dl turkisk yoghurt, citronsaft och kryddor. Värm och smaka av. Rosta solroskärnor i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Toppa med turkisk yoghurt och rostade solroskärnor. Servera med bröd och pålägg.