Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Sommartider och salladstider
Sommartider och förhoppningsvis väntar många varma och soliga dagar. Då kan det vara extra gott med fler kalla måltider som kan ätas hemma eller enkelt tas med till badplatsen, skogen eller parken. Vad är det för något som kan varieras i det oändliga gällande innehåll, grönsaker, kolhydratkällor, val av protein och smak? Jag pratar givetvis om sallad.

Blir man mätt på sallad? Detta är en vanlig fråga jag får. En stor skål grönsallad innehåller väldigt lite energi och är därför inget vi står oss på. Men en sallad kan bli väldigt matig och passa som allt från en enkel vardagsmiddag eller en festfin måltid. Det kan vara som tillbehör eller som en hel måltid. För en extra fin sallad att servera till många så lägg gärna upp salladen på ett stort fat.
Bygg din sallad för en komplett måltid!
- Välj grönsaker i säsong och välj flera olika – för mer färg och innehåll av olika vitaminer:
Rödkål, vitkål, rucola, spenat, isbergssallad, morötter, paprika, tomat, gurka…Listan kan göras lång.
- Välj en bra kolhydratkälla för bättre mättnadskänsla och mer energi:
Potatis, pasta, bulgur, quinoa, mathavre eller matvete
- Välj proteinkälla efter tycke, smak och kylskåp:
Färdigstekt kyckling, räkor, tillagad eller rökt lax, tonfisk på burk, strimlad skinka, kokta ägg, fetaost, mozzarella, grillost, bönor och linser
- Frukt och bär ger salladen mer smak och blir ett piggt och lyxigt inslag:
Äpple, päron, fryst och tinad mango, granatäpplekärnor, hallon, jordgubbar och björnbär
- Topping med nötter och frön på salladen ger en knaprighet och fina fetter på köpet:
Valnötter, hackad mandel, rostade solroskärnor eller pumpakärnor
- Dressing ger salladen mer smak och kan vara pricken över i. Välj gärna en oljebaserad variant med bra fettinnehåll:
Pesto, vinägrett, majonnäs
- Smaksättning i form av färska eller frysta örter, citron balsamvinäger eller honung ger salladen en extra dimension.
Sallad är en perfekt måltid att göra av rester för att minska sitt matsvinn, då principen ”man tager vad man haver” fungerar perfekt här.

