Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Somrig färskpotatissallad
Det är väl få livsmedel som är så förknippat med svensk sommar som färskpotatis? Vi tittar närmare på den lilla knölen och bjuder på ett recept på en härlig färskpotatissallad till sommarens grillat.

Potatis, det är väl DÅLIGT?? Potatisen som under lång tid varit vår basvara har senaste åren fått delvis dåligt rykte, bland annat som viktbov och dåliga kolhydrater. Troligen på grund av rädslan för kolhydrater.
Processade potatisprodukter som exempelvis pommes frites har lågt näringsinnehåll och innehåller mycket energi. Pommes frites ger 3–4 gånger så mycket energi som kokt potatis per 100 gram. Vanlig kokt potatis innehåller bra med C-vitamin, kalium och B6. Färskpotatis är också en bra källa till folat. Mycket näring sitter i skalet så behåll gärna det. Potatis har ett lågt energiinnehåll och mättar bra. Därför finns det ingen anledning att vara rädd för potatisen. Har du mål om begränsat energiintag och viktnedgång är det då bättre att minska mängd av feta och energirika såser.
Då potatisen har ett relativt lågt kolhydratinnehåll blir blodsockerpåverkan inte så hög. I jämförelse med ris och pasta har potatis lägst kolhydratinnehåll:
Mängd kolhydrater (kokt vikt, Per 100 gram)
Potatis 16–17 g
Pasta 27–28 g
Ris 25-27 g
För dig som har ett högt kolhydratbehov, exempelvis vid hög träningsmängd, är detta bra att känna till. Portionen behöver därför vara större eller lägg till bröd/knäckebröd för att komma upp i bra kolhydratmängd.
Här kommer ett recept på en härlig potatissallad med mycket sommarkänsla! Den kan ätas både ljummen och kall.
- Somrig färskpotatissallad!
- 800 gram färskpotatis
- 1 stort äpple
- 1 knippe rädisor, cirka 20 stycken
- 250 gram körsbärstomater
- ½ dl små kapris
- 75–100 gram rucolasallad
- 3 dl färska jordgubbar
- Dressing:
- ½ dl rapsolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk honung
- ½ msk fransk senap
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- ½ dl färsk persilja eller dill (fryst går också bra)
Skrubba färskpotatisen och koka den i lättsaltat vatten. Låt svalna till ljummen eller helt kall.
Dela potatisen i bitar. Hacka äpple och rädisor i mindre bitar. Halvera tomaterna. Skär jordgubbar i mindre bitar.
Blanda ingredienserna till dressingen.
Lägg potatis, äpple, rädisor, tomater, kapris och rucola på ett stort fat. Häll över dressingen och blanda lite försiktigt. Toppa med jordgubbar.

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0008