Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Lucka 22 - Svinnsmart
Efter jul kan det lätt bli mycket mat över som riskerar att slängas. Tyvärr slängs mycket fullt ätbar mat i onödan i hushållen, året om. Ta hand om resterna och minska matsvinnet. Det har lika stor betydelse vid jul som årets övriga dagar. Här kommer några tips för att ta hand om julmat:

- Kyl ned rester snabbt
- Mycket av maten kan frysas ned. Frys exempelvis ned skivat bröd, färdiga köttbullar, strimlad skinka.
- Lukta och smaka. Bäst-före-datum säger inte allt.
- Paj och pizza är bra rätter att göra och använda rester. Gör en fyllning eller topping på julskinka eller rökt lax och grönkål. Byt ut en del av mjölet mot grövre mjöl eller mixade havregryn för mer fibrer. Hälften av smöret i pajdegen kan bytas mot kvarg för en mindre energirik paj.
- Wraps är också ett perfekt sätt att ta vara på rester genom att fylla med grönsaker, lax/ägg/köttbullar/skinka eller annan proteinkälla. Välj gärna fullkornsbröd.
- Överblivna lite småtrötta grönsaker? Gör en grönkålspasta, en coleslaw på rödkål eller slanta ner trötta grönsaker i en god gryta.
- Överbliven risgrynsgröt kan blandas med yoghurt och vaniljsocker och toppas med bär som ett gott mellanmål.
- Koka matgryn och gör en matig sallad, exempelvis med äpple, lax och ägg.

Foto: Emma Martner
MUV-2020-0010_SE_november