Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Vad gör de små skillnaderna i längden?
I tidningsrubriker gällande mat, vikt och hälsa handlar det ofta om ”quick fix” och mycket kan tolkas som att det är stora förändringar som krävs för att uppnå bättre hälsa, bättre matvanor eller hälsosam vikt. Men hur hållbart är ”quick fix” och stora förändringar i längden? Det är sällan den bästa vägen att gå, som du kunnat läsa i tidigare inlägg. Men hur stor skillnad gör egentligen de där små stegen?

När vi har bestämt oss för att förändra våra mat- eller träningsvanor eller vår hälsa i stort går vi ofta in med högt satta mål och stor motivation. Vi går kanske från 0 till 100 och vill ha resultat så snart som möjligt, helst imorgon. Just där och då kan det upplevas tråkigt och kanske meningslöst med att i stället fokusera på de där små förändringarna, de lågt hängande frukterna? Det är värt att stanna upp och reflektera över, för att just göra det hållbart. För tänk om de där små förändringarna, som inte känns som en uppoffring eller projekt att genomföra, faktiskt ger dig fina resultat?
För mer hälsosamma matval i stort:
- Att lägga till 1 frukt om dagen till exempelvis frukost eller mellanmål gör att du direkt får i dig 1/5 av den dagliga rekommendationen frukt och grönt samt att du äter 36,5 kg mer frukt på ett år.
- Att äta 1 knäckebröd och 1 dl havregryn per dag ger dig drygt hälften av dagligt rekommenderat intag av fullkorn samt 4,5 gram fibrer. Rekommenderat intag är 70–90 gram fullkorn och 25–35 gram fibrer per dag.
- Att byta en matsked smör mot rapsolja per dag i en månad ger 8,5 gånger lägre intag av mättat fett samt 4 gånger mer omättat fett. Att äta en större andel omättat fett har många positiva hälsoeffekter.
- Ta med 1 morot eller 1 tomat till matlådan på jobbet. Då får du direkt i dig 1/5 av det dagliga rekommenderat intag av grönsaker och frukt samtidigt som måltiden får mer färg och näring
För matval med mål om viktnedgång:
- Att byta ut 25 gram choklad i veckan mot ett äpple ger 1,3 kg mindre choklad på ett år och drygt 5 kg mer frukt. Detta ger cirka 4600 mindre kalorier.
- Att lägga en skiva ost på smörgåsen istället för 2–3 gör klar skillnad på energiintag i längden.
- Ett litet mellanmål på eftermiddagen kan kanske hjälpa dig om du känner sötsug på eftermiddag och kväll? Och du som kanske har tryckt ned dig själv och tänkt ”jag har dålig karaktär” när du tar det där söta. Kanske handlar det just om att ge dig bättre förutsättningar?
- Att lägga upp grönsakerna först på tallriken gör troligen att du äter mer grönsaker och kanske mindre av övriga delar?
För dig som behöver öka ditt energiintag:
- Byta ut 1 glas vatten mot 1 glas mjölk eller juice dagligen. Dryck gör oss inte mätta på samma sätt som mat och det kan därför vara en ”genväg” för att få i sig mer energi.
- Lägga till 1–2 msk nötter eller frön på gröten, yoghurten eller salladen dagligen.
- Fibrer är bra men i lagom mängd. Kanske skulle du må bra av att byta en brödskiva mot ett mindre grovt bröd eller variera fullkornsprodukter med vita alternativ?
- Tenderar du att äta mycket grönsaker? Grönsaker är bra och tillför mycket näring men lite energi. Vi kan äta stora volymer som gör oss mätta utan att få i oss så mycket energi. Detta kan vara lurigt för dig som behöver öka ditt energiintag. Lägg därför gärna upp övriga delar av måltiden först på tallriken och lägg grönsakerna sist eller på en liten tallrik bredvid.
Sammanfattningsvis så kanske vi kan nöja oss med att fokusera på vad vi gör bra idag och vilka små saker vi skulle kunna förändra till det bättre? Utan att krångla till det så mycket…

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0005