Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Välj nordisk mat
Medelhavsmaten har under lång tid använts som referens för hälsosam mat. Det innebär inte att vi måste välja mat från Medelhavet utan snarare om att välja medelhavslik mat. Vi kan uppnå samma hälsosamma matmönster med en grund baserat på nordiska livsmedel.

Det finns ett brett vetenskapligt underlag att ett hälsosamt matmönster minskar risken för flera livsstilsrelaterade sjukdomar och det finns också samband med en total minskad dödlighet. Exempel på sjukdomar som påverkas av vår livsstil är diabetes typ 2, fetma och hjärt- och kärlsjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke. Goda matvanor ger också minskad risk och dödlighet för flera cancersjukdomar. Matmönster innebär att vi fokuserar på helheten i maten vi äter i stället för på enskilda detaljer eller livsmedel. Ett hälsosamt matmönster kännetecknas av ett högt intag grönsaker, frukt, fullkorn och baljväxter, god fettkvalitet med stor andel omättade fetter samt ett lågt intag av socker och salt. I många studier har detta ofta kallats för medelhavskost. Samma typ av matmönster går dock att få till med livsmedel från andra delar av världen.
En svensk studie (NORDIET-studien) har visat att ett matmönster baserat på nordiska livsmedel har flera positiva effekter på riskfaktorer som blodtryck, blodfetter, vikt och insulinkänslighet. Positiva hälsoeffekter sågs redan efter 6 veckor.
Hur kan vi då äta efter ett hälsosamt medelhavslikt matmönster med nordiska livsmedel?
- Fullkorn och fibrer från havre och råg, exempelvis knäckebröd, rågbröd, havregrynsgröt och müsli.
- Rotfrukter och grövre grönsaker som kål och broccoli.
- Bär som blåbär, lingon, hallon och jordgubbar.
- Rapsolja som fettkälla. Både olivolja och rapsolja är fetter av god kvalitet med en hög andel omättade fetter. Rapsolja har ett högre innehåll av fleromättade fetter som omega-3 och dessa fetter kan kroppen inte tillverka själv utan det är något vi behöver få i oss genom maten.
- Fet fisk som lax, sill och makrill.
- Svenska äpplen och päron.
- Magra mejeriprodukter.
- Begränsa intag av kött, charkprodukter, salt, socker och alkohol.
Vi behöver helt enkelt inte gå ”över ån efter vatten” när det gäller hälsosam mat.

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0004