Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Vardagsmat paj
Vardag igen vilket innebär vardagsmiddagar och matlådor som ska fyllas. Grytor, lasagne, soppor och matpaj är exempel på rätter som passar att laga mycket av och att lägga i matlådor. Matpaj är en rätt som lätt blir väldigt energirik på grund av högt fettinnehåll. I klassiska recept blir också fiberinnehållet lågt. Med enkla justeringar blir energiinnehållet och fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater mer balanserat och med bättre kvalitet. Fyllningen kan varieras i det oändliga, passa på att rensa kylskåpet. Förslag på fyllning:

Vardag igen vilket innebär vardagsmiddagar och matlådor som ska fyllas. Grytor, lasagne, soppor och matpaj är exempel på rätter som passar att laga mycket av och att lägga i matlådor. Matpaj är en rätt som lätt blir väldigt energirik på grund av högt fettinnehåll. I klassiska recept blir också fiberinnehållet lågt. Med enkla justeringar blir energiinnehållet och fördelningen mellan fett, protein och kolhydrater mer balanserat och med bättre kvalitet. Fyllningen kan varieras i det oändliga, passa på att rensa kylskåpet. Förslag på fyllning:
- Stekt köttfärs eller vegetarisk färs med kryddor, paprika och majs
- Rökt lax och broccoli
- Svamp och lök
- Zucchini, spenat och fetaost
Hur gör man då en bättre matpaj? En av nycklarna till en riktigt god paj med bättre kolhydrater är havregryn som här utgör basen i pajdegen. En del av smöret byts ut till kvarg för lägre fettinnehåll. Detta kan bytas mot exempelvis turkisk yoghurt eller keso. Pajdegen fylls med mycket grönt och äggstanningen görs på mjölk istället för grädde och med mindre mängd ost. Lägg till 1 dl riven ost i äggstanningen om ost ej används i fyllningen.
Recept – Grön paj med fetaost:
Pajdeg:
4 dl havregryn eller 3,5 dl havremjöl
50 gram smör
1 dl naturell kvarg
1/2 tsk salt
2 msk vatten
Lättast är att mixa alla ingredienser i en matberedare eller använda elvispens degkrokar och köra till en pajdeg. Använder du elvisp så mixa havregrynen först eller använd färdigt havremjöl. Tryck ut i form och grädda i 175 grader ca 10 minuter.
Fyllning:
1 broccolistånd (250gram) eller fryst broccoli
100 gram färsk spenat eller grönkål (kan ersättas med fryst bladspenat)
100 gram fetaost
3 ägg
3 dl mjölk
Salt, peppar, valfria örtkryddor (ex fryst persilja eller basilika)
Dela broccoli i små buketter. Skölj grönkål eller spenat och strimla grönkålen. Fräs lätt i lite rapsolja och krydda med salt, peppar och valfria örtkryddor. Fördela i pajskalet. Smula över fetaost. Vispa ihop ägg och mjölk med lite salt och peppar. Häll över fyllningen. Grädda mitt i ugnen på 200 grader, ca 30 minuter, tills pajen stannat.
Smaklig måltid!

Foto: Emma Martner