Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Vardagstips
Höst och vardag igen. Har du kommit in i rutinerna? Hur får vi till de där goda vanorna som vi vet kroppen mår bra av – i praktiken?

Vi människor är riktiga vanedjur – vi gör gärna som vi brukar. När vardagen rullar på i hög fart är det självklart praktiskt med vanor för kontinuitet och enkelhet. Då är det värt att ta en extra titt på våra vardagsval för att kanske göra dem ännu lite bättre. Små förändringar som vi gör ofta kan göra stor skillnad i längden.
Fullkorn, grönsaker, bär, frukt, baljväxter, nötter och frön tillhör de livsmedel vi kan gasa – att äta mer av. Socker, salt, alkohol, rött kött och charkprodukter tillhör de livsmedelsgrupper att bromsa – äta mindre av. Det finns en bred vetenskaplig grund bakom detta. NNR, nordiska näringsrekommendationer, är det samlade evidensunderlag som står bakom våra rekommendationer i Sverige.
Hur får vi då till det i praktiken?
- Se över ditt basförråd hemma! Vad finns alltid i ditt skafferi? Ett bra basförråd förenklar för oss att göra bra val. Köp hem mer av det du vill äta oftare och begränsa inköp av det du vill äta mer sällan. Fyll på med havregryn, rågflingor, nyckelhålsmärkt müsli och flingor, knäckebröd, fullkornsskorpor, pumpakärnor, solroskärnor, fullkornspasta, havreris, fullkornsbulgur, färdigkokta bönor samt tonfisk och makrill på burk. Köp hem godis, kex och snacks när det ska ätas i stället för att ha ett stort lager.
- Planera! Att investera en liten stund för att planera veckans måltider sparar senare mycket tid och energi och leder oftast till bättre val. Det finns många färdiga veckomenyer på nätet att inspireras av.
- Grönsakerna som en del av måltiden! Låt grönsakerna vara mer än bara dekor.
- Riv ner morot och zucchini i köttfärssås. Hacka ner grönsaker i grytor.
- Ha alltid frysta grönsaker hemma: wokgrönsaker, gröna ärter, broccoli etc. Frysta grönsaker kan läggas direkt i matlådan kvällen före eller koka med pasta/potatis sista minuterna.
- Förenkla: morotsstavar, färdiga salladspåsar, färdigkokta rödbetor, små tomater – krångla inte till det!
- Lägg upp grönsaker först på tallriken.
- Variera smaker och konsistens. Kokta, i en blandad sallad, ugnsbakade, rårivna…Smaksätt exempelvis med örter, citron, vinäger och pesto.
- Titta på förpackningar av bröd, müsli och flingor! Detta kan vara näringsrika och fiberrika kolhydratkällor men också riktiga sockerfällor.
- Mellanmål! Att sprida ut måltiderna ger en stabil mättnad och blodsocker och kan förebygga sötsug. Mellanmålen är också en ypperlig chans till att öka intag av frukt och bär.
Vad kan du göra i din vardag? Som är så enkelt att du kan göra det redan idag?

Foto: Emma Martner
MUV-2022-0019-Sept