Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Vardagsvanor och barnmat
Vardagsmaten. Pusslet. Diskussionerna vid matbordet. Kamp om specifika livsmedel eller utmaningar för att hitta mat alla vid bordet gillar. För oss alla är det viktigt med bra mat och mat är ju mer än bara näring. Matglädje. Men så står man där med stress och ska laga middag och helst ska det gå snabbt. Dessutom ska den vara god, innehålla bra med näring och passa alla. Ibland kan vi nog alla känna att det kan kännas lite övermäktigt. I grunden handlar det om att få till goda vanor som fungerar varje dag. Och vi vinner mycket på goda vanor som vi grundlägger redan hos barn i tidiga åldrar. Men hur ska man gå tillväga och hur får man till det i praktiken?

Barn gör som vi gör, därför är du som förälder en viktig förebild. Hoppar du över grönsakerna, äter mycket sockerrik mat eller går på vissa dieter kommer detta antagligen påverka även dina barn. Genom att laga och servera varierad mat hemma och följa de allmänna kostråden med mer grönsaker, frukt, bär, fisk och fullkorn samt begränsa sötsaker skapar man en bra grund. Vi kan äta allt, men inte alltid! En positiv matmiljö vid middagsbordet och att äta tillsammans är andra framgångsfaktorer för att barnen ska få i sig bra med energi och näring.
Det behövs inga ovanliga livsmedel eller avancerade recept. Ha ett bra basförråd av livsmedel hemma och planering kan däremot göra underverk för att få det att fungera. Vi tar sällan de bästa besluten om vi behöver gå och handla hungriga eller kommer hem och ska fixa middag med skrikande, vrålhungriga barn.
Alla gillar inte all mat. Och ibland kan det ta tid att lära sig gilla nya smaker. Men utgå från en och samma rätt till hela familjen. I längden blir det ohållbart att laga olika rätter för varje måltid och kan också begränsa livsmedelsval mer på sikt. En modell som passar många är plockmat och taco. Taco är en populär rätt i de svenska hemmen och kanske är det just för enkelheten och att alla kan ta det de gillar. Ta med konceptet till fler middagar – grönsaker i skålar, någon proteinkälla, kokt pasta eller bröd och någon sås eller röra och du har en komplett middag. Det är också ett utmärkt sätt att använda rester.

Tips på snabba, bra rätter:
- Stekt kycklingfilé med wokade grönsaker, äggnudlar eller ris samt smaksättning i form av currypasta, soja eller chilisås.
- Pasta med tillbehör. Låt alla göra sin egen pastasallad med det du har hemma eller gör en enkel pastasås.
- Portionsbitar av fryst fisk går snabbt att tillaga. Ät med kokt potatis och yoghurtsås eller varför inte krydda fisken ordentligt och ät med nudlar och grönsaker för en asiatisk måltid.
- Frysta falafel som steks och serveras med ris eller bröd, yoghurtsås och grönsaker.
- Hamburgare av valfri färs med grova hamburgerbröd och grönsaker.
Krångla inte till det helt enkelt!