Måste det vara dyrt att äta bra?

Nytt år, nya möjligheter, nyårslöften…Högsäsongen för fokus på tränings- och matvanor är därmed inledd. Samtidigt som januari verkar vara svenskarnas ”fattigaste månad” efter hög konsumtion runt högtiderna i december. Och är det något jag ofta får höra i mitt arbete som dietist är ”att det är dyrt att äta nyttigt”. Är det verkligen sant? I så fall blir ju det ett stort första hinder att ta sig över för att skapa hållbara vanor.

Visst kan det bli kostsamt i butiken om vi väljer samma livsmedel året om och bygger vår bas på livsmedel som betraktas som ”superlivsmedel”. Att dagligen köpa sin lunch eller middag ute kan också få pengarna att springa iväg. Men hur kan vi komma undan detta?

Enklast att börja med är att se över sina egna vanor och rutiner hemma. Kanske känner du också igen att en stressig vardag med bristfällig planering kan leda till dyrare nödlösningar för att få middagen på bordet snabbt?

Planering är just en av nycklarna. Genom att skapa ett bra basutbud i skafferi, kyl och frys sparar vi inte bara tid och pengar utan gör det också lättare att göra bra val. Prova att göra en veckomeny och se till att ingredienserna till dessa rätter finns hemma när veckan startar.

Vad är ett bra basutbud då? Havregryn, pasta, knäckebröd, matgryner är billiga och bra saker att alltid ha i skafferiet. Bönor och linser, krossade tomater och makrill i tomatsås är andra näringsrika livsmedel med många möjligheter. Tillsammans med rapsolja/olivolja och ett förråd med torkade kryddor har vi skapat en bra grund. Gemensamt för dessa skafferivaror är att de förutom lång hållbarhet också har ett lågt pris.

 

 I kylen skapar mjölkprodukter och vegetabiliska alternativ en bra grund tillsammans med ägg och grönsaker. Rotfrukter och kålsorter som potatis, morötter, vitkål, rödkål är hållbart och billigt grönt som kan användas till mycket. Kanske testa denna veckosallad som bara blir godare av att stå några dagar?

Veckosallad:

1 kg vitkål/rödkål

6 morötter

2 paprikor

1 purjolök

 

1,5 dl rapsolja

1 dl valfri vinäger

0,5 dl vatten

3 msk honung/socker

½ dl torkade örtkryddor ex basilika/oregano

Salt, peppar

 

Strimla eller riv grönsaker grovt. Matberedare är en bra vän här. Blanda i en stor skål. Koka upp ingredienserna till dressingen och häll över salladen. Blanda runt och förvara i kyl och ät till veckans måltider.

 

I frysen är frysta grönsaker, proteinkällor som exempelvis kyckling och portionsbitar av fisk samt överblivna matlådor räddare i nöden.

Så avslutningsvis fem snabba tips:

  • Välj säsongsanpassat när du köper grönsaker och frukt. Både godare och billigare.
  • Skriv upp 20 vardagsrätter som fungerar i ditt hem och plötsligt har du måltider för en hel månad att gå runt på.
  • Laga mycket mat på en gång och du har matlådor till nästa dag eller som reserv i frysen.
  • Inköpslista. Tråkigt men sant. Handla det du behöver och du minskar onödiga inköp och också matsvinn.
  • Lär dig laga mat med bönor och linser som är näringsrika och billiga proteinkällor. Fyll ut köttfärsås och grytor med rotfrukter. Grönsaker som börjar bli lite hängiga gör sig utmärkt i soppor och grytor.

 


Sommar, ljusare och längre dagar och varmare temperaturer. Visst vill vi vara ute mer? Kanske känns det lättare att få till rörelse. Det är något vi alla mår bra av men vad vi tycker om och vilka förutsättningar vi har kan variera så hitta ditt sätt!

Mat är ju mer än bara näring. Det är också mycket smaker, glädje och livskvalitet, hela livet. Det är en grundsten för att hålla oss friska och i bra form, klara av olika påfrestningar och förebygga sjukdom. Kroppens behov av energi och näring påverkas av livets olika skeden. För vuxna och äldre gäller i stort sett samma näringsbehov men några saker förändras när vi blir äldre (65+). I kroppen sker en naturlig åldringsprocess som påverkar kroppssammansättning och behov. I dagens märkliga tider med rådande pandemi är det kanske lite extra viktigt att vi lägger fokus på matglädje och maten som en friskfaktor hos våra äldre.

Sommartider och förhoppningsvis väntar många varma och soliga dagar. Då kan det vara extra gott med fler kalla måltider som kan ätas hemma eller enkelt tas med till badplatsen, skogen eller parken. Vad är det för något som kan varieras i det oändliga gällande innehåll, grönsaker, kolhydratkällor, val av protein och smak? Jag pratar givetvis om sallad.

Sommartider och färskpotatistider. Finns det något godare till sommarens middagar? Nykokta till grillmåltiden eller till matjessillen. Kokta och kalla till goda potatissallader. Visst vattnas det i munnen? Men potatis, det är väl DÅLIGT?? Potatisen har under lång tid varit en av våra viktigaste basvaror men har på senare år fått utstå en del dåliga rykten. Påståenden som att det skulle vara en viktbov, vara näringsfattig eller innehålla dåliga kolhydrater.

Vardagsmaten. Pusslet. Diskussionerna vid matbordet. Kamp om specifika livsmedel eller utmaningar för att hitta mat alla vid bordet gillar. För oss alla är det viktigt med bra mat och mat är ju mer än bara näring. Matglädje. Men så står man där med stress och ska laga middag och helst ska det gå snabbt. Dessutom ska den vara god, innehålla bra med näring och passa alla. Ibland kan vi nog alla känna att det kan kännas lite övermäktigt. I grunden handlar det om att få till goda vanor som fungerar varje dag. Och vi vinner mycket på goda vanor som vi grundlägger redan hos barn i tidiga åldrar. Men hur ska man gå tillväga och hur får man till det i praktiken?

Vår- och sommarvärme och jag ser fler löpare ute. Visst är det härligt? Troligen gör vädret att många vill träna mer utomhus och att löpning är en sådan enkel träningsform att få till i sin vardag. Oavsett träningsform eller träningsnivå har maten en central roll. Bra matvanor är en del i helheten när vi pratar träning och hälsa. Det kan vara bra att med jämna mellanrum reflektera över sin situation och ställa sig frågan: Har jag tillräckligt med energi för min vardag och för min träning?

Aktiva dagar, intensiva dagar, utflykter – det finns många tillfällen där bra mellanmål är en nyckel. Sommartid är vi mer ute och det kräver såklart goda matsäckar! En riktig guldgruva till bra mellanmål är väl mogna, bruna bananer. Dessa som kanske ofta slängs för att de inte är gula och fina. Men här kan vi både minska matsvinn och få goda mellanmål. Det finns många vinster helt enkelt. Jag har flera favoriter:

Jag älskar frukost. Dagens första måltid. Att äta frukost ger en bra start på dagen och är en del av en bra helhet

Grönsaker och fisk är bra livsmedel som många mår bra av att äta mer av då de innehåller mycket näring. Här är en praktisk och god vardagsmiddag som hjälper dig att nå båda de målen. När ugnen jobbar blir det dessutom tid över till annat.

Kött och potatis. Köttfärssås och spaghetti. Korv stroganoff. Klassiska rätter som serveras ofta i de svenska hemmen. Det är lätt att hamna i samma rutiner när vardagen rullar på i rask takt. Det finns ingen rätt vi måste utesluta, men vi behöver ställa om och tänka nytt. Allt vi konsumerar påverkar klimatet – och maten vi äter står för en stor del av de negativa utsläppen. Utmaningen kan kännas gigantisk när vi hör om alla klimathot. Vad kan du och jag göra?

Påsktider och det äts mer ägg än någon gång annars. Under påskveckan fördubblas äggkonsumtionen. I sin praktiska förpackning har ägget inte bara sin plats på påskbordet utan är smidigt att ta med som mellanmål eller ha i matsäcken.

När vi pratar mat så kommer vi in på energi. Energiförbrukning, energibehov och matens energiinnehåll. För visst har du hört allt prat om kalorier? Kilokalorier (Kcal) eller kilojoule är den enhet som används vid redovisning av energiinnehåll i olika livsmedel och i dagligt tal används kalorier. På livsmedelsförpackningar finns innehållsförteckning och näringsvärden och dessa anges i per 100 gram av livsmedlet. Hur mycket energi vi får i oss från maten beror dels på portionsstorlekar dels på matens energitäthet. Begreppet energitäthet är alltså just energi per 100 gram i ett livsmedel. Desto mer energi – desto högre energitäthet. Därför kan samma portionsstorlek av olika livsmedel ge väldigt olika mängd energi. Ett annat begrepp är näringstäthet – matens näringsinnehåll per 100 gram.

Bröd. Smörgås. Macka. För många är detta återkommande inslag i den dagliga maten. På senare år har det dock infunnit sig en rädsla för kolhydrater i allmänhet och bröd i synnerhet. Mer om det en annan gång, idag fokuserar vi på mackan – hur ska man tänka?

Nytt år, nya möjligheter, nyårslöften…Högsäsongen för fokus på tränings- och matvanor är därmed inledd. Samtidigt som januari verkar vara svenskarnas ”fattigaste månad” efter hög konsumtion runt högtiderna i december. Och är det något jag ofta får höra i mitt arbete som dietist är ”att det är dyrt att äta nyttigt”. Är det verkligen sant? I så fall blir ju det ett stort första hinder att ta sig över för att skapa hållbara vanor.

Årets mörkaste månad är förbi. Rapporter visar på betydligt färre soltimmar än vanligt i november. Har det ens blivit ljust vissa dagar? Än har vi ett tag kvar på den mörka årstiden men snart vänder det. Nu i december kan vi ju dessutom frossa i juleljus.