Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Vikten av vikten ur ett träningsperspektiv
Vi fortsätter på diskussion gällande vikt men nu ur ett träningsperspektiv. I ett flertal idrotter har vikt och kroppssammansättning stor betydelse för prestation och där vikten ofta kan hamna i fokus.

Exempel:
- Estetiska idrotter, exempelvis gymnastik och konståkning
- Idrotter med viktklasser, löpning, friidrott, styrketräning
- Uthållighetsidrotter, exempelvis långdistanslöpning, längdåkning, cykling
I vissa idrotter gynnas prestation av en låg vikt och fettmassa, i andra handlar det mer om att optimera muskelmassa. Detta kan leda till att individer börjar justera och experimentera med maten för att förändra sin kropp. Men vi ska komma ihåg att genetik har en stor betydelse för vår vikt och hur kroppen ser ut. Så att optimera vikt kan vara en fördel för vissa prestationer, men det finns också flera risker. Det kan leda både till relativ energibrist och ätstörda beteenden. När kroppen under en tid får för lite energi så kommer kroppens system nedregleras och den kommer gå på ”sparlåga”. Det ger bland annat förändrade hormonnivåer, sänkt ämnesomsättning, magproblem, sänkt blodsocker och sänkt kroppstemperatur. Hos tjejer och kvinnor är utebliven eller oregelbunden menstruation ett vanligt symtom som i sin tur ger ökad risk för skador. Det sker idag en del forskning på området och problematiken blir mer synliggjord vilket är väldigt positivt för ökad kunskap.
Så vad bör då du som tränar tänka på?
- Att äta för att träna! Idag är det många i vårt samhälle som tyvärr tänker tvärtom. Maten är en del av träningen och kroppens bränsle, så ge den vad den behöver och ge dig själv bästa förutsättningar.
- Planera dina måltider och skapa en bra timing av mat i förhållande till träning.
- Se över kolhydrat- och proteinintag så att det matchar din belastning
- Många som tränar mycket kan vara rädda för att äta för mycket på grund av tidigare nämnt fokus på vikt. Men tänk om du äter för lite?
- Skaffa dig rätt kunskap. Ett kostråd passar inte alla. Genom kunskap om hur kroppen fungerar, hur träningen påverkar kroppen och grundläggande kunskap i näringslära kan du få en förståelse för vad just du behöver. Var källkritisk när du hämtar information.
- Lyssna inte på allt. Många kostbudskap idag handlar om viktnedgång och hur du ska äta ”nyttigt”. Detta kan lätt bli för energisnålt och ofördelaktigt för dig som tränar mycket. Fundera över vad som är nyttigt för just dig?
- Eventuell viktnedgång bör ske på ett hälsosamt sätt med långsam viktminskning för att inte tappa onödigt med muskelmassa och för att klara av träning.
- Var försiktig att justera kosten och vikten. Ta hjälp av en dietist eller nutritionist med kompetens inom idrottsnutrition.
- Vid ett komplicerat förhållande till mat, vid näringsbrist eller vid utebliven mens är det direkt olämpligt att justera kosten för att uppnå viktnedgång eller minskad andel fett i kroppen.
Satsa på att hitta bra vanor och se maten som en del av träningen.

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0015