Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
Vikten utan vågen i fokus
I samtal och inlägg om mat och hälsa blir det ofta fokus på vikt. I samhället finns ständigt många dieter med fokus på viktminskning. Detta skapar lätt en stress och ett osunt förhållningssätt till kropp och vikten. Vikten har betydelse ur ett hälsoperspektiv. Övervikt och fetma är en riskfaktor och ökar risken för bland annat diabetes typ 2, hjärt-och kärlsjukdom och artros.

Vi lever i ett samhälle som på flera sätt främjar viktuppgång. Vi kan få tag i mat dygnet runt och det finns ett stort och lättillgängligt utbud av energirik mat, ex sockerrika livsmedel. Portionsstorlekar och tallriksstorlekar har ökat senaste decennierna. När det gäller rörelse så har tekniken inneburit minskad fysisk aktivitet och rörelse. Det finns alltså flera utmaningar i samhället, men det är också samhället som är en del i lösningen för att främja goda mat- och rörelsevanor.
Vågen är enbart en siffra. Många gånger sätts målet vid en viktnedgång just vid en siffra som ska nås inom viss tid. Många gånger blir det mål om en stor viktminskning på kort tid. Detta leder lätt till drastiska förändringar i den nuvarande kosten med kraftigt minskat energiintag och där specifika livsmedel och livsmedelsgrupper kanske utesluts. Det är lätt att gå ut väldigt hårt i önskan om ”quick fix”. Detta kan leda till snabba resultat men det ger också en stor risk att tröttna och falla tillbaka i gamla vanor. Att vissa ”förbud” inte gick att hålla. Det finns också en risk att ständigt gå hungrig vid för kraftiga begräsningar. Beteendet är det samma som tidigare och risken att hamna i en så kallad ”jojo-vikt” är stor. Låt det därför ta tid och jobba med rätt fokus.
Hur kan man då som individ göra för en hållbar viktminskning till en hälsosam vikt utan att det enbart blir en kamp mot vågen?
Fundera på följande:
Varför är en viktminskning viktig för dig?
Vilka vinster skulle detta ge dig?
Vilka utmaningar eller hinder ser du?
Hur och vad ska du göra för att lyckas?
Fundera över hur dina mat- och rörelsevanor ser ut idag. Ett sätt är att skriva ned en mat- och rörelsedagbok under 3 dagar där du skriver ned allt du äter och dricker samt hur du rör dig. Detta kan hjälpa dig att tydliggöra mönster. Går det långt mellan måltider? Småätande? För lågt intag vid vissa måltider som sedan kompenseras av stort matintag kvällstid? Hur ser det ut med grönsaker? Genom att ha bra koll på ditt nuläge är det lättare att se vad du behöver göra.
För det är i hur och vad vi ska göra som vårt främsta fokus bör ligga.
Det är i frågorna ovan som fokus bör ligga för att lyckas på sikt. Det är också mer effektivt att fokusera på goda vanor, vad maten ska vara full av och vad du kan lägga till, istället för att fokusera på vad du inte ska göra. Lägger vi till bra vanor försvinner ofta sämre vanor på köpet. Exempel:
- Lägg till grönsaker. Fyll ½ tallriken vid lunch och middag. Använd både färska och frysta grönsaker. Hitta sätt som gör det enkelt för dig.
- Ät regelbundet. En regelbundenhet kan hjälpa dig till en jämn energinivå, styra hungers- och mättnadskänslor och främja lagom intag vid måltider.
- Välj naturella mejeriprodukter och titta efter nyckelhålsmärkning för att göra bättre val. Ett minskat socker- och fettintag ger minskat energiintag.
- Utgå från hur du äter idag och gör små förändringar. Kanske kan du börja med att byta tallriksstorlek eller fylla ut tallriken med grönsaker om portionerna lätt blir för stora.
- Undvik förbud. Det är ok att äta allt, även sötsaker, men sätt ramar. Begränsa antal tillfällen och mängd och se till att njuta ordentligt av det när du äter det.

Foto: Emma Martner
Se också över din rörelse. Det finns många vinster med minskat stillasittande och ökad rörelse. Sätt små mål, som du kan klara av att uppnå och glöm inte berömma dig själv när du lyckas.
Men vågen då? Den kan finnas med ibland som ett mätvärde. Det finns ingen mening att väga dig oftare än en gång i veckan och mer sällan kan också vara fördelaktigt. Kom ihåg att lägga största fokus på dina vanor och beteende. På vad du lägger på tallriken. Då kan en hälsosam, hållbar vikt komma på köpet. Glöm inte att utvärdera ditt mående och dina förändrade vanor längs vägen.

Foto: Emma Martner
MUV-2021-0012