Hur fungerar 5-2-dieten?

5-2-dieten, eller 5-2-fastan som den ibland kallas, går ut på att äta normalt under fem dagar i veckan och fasta eller halvfasta under två dagar, då energiintaget begränsas till 500 kcal/dag för kvinnor och 600 kcal/dag för män.

Fastedagarna ska helst inte vara direkt efter varandra. Under de andra fem dagarna ska man äta tre mättande mål om dagen men i största möjligaste mån undvika söta eller feta mellanmål. Däremot behöver man inte räkna kalorier, utan kan i princip äta det man vill. Det har gjort 5-2-metoden till ett populärt alternativ för de som vill gå ner i vikt utan att drastiskt förändra sin kost. 5-2-fastan kan även kombineras med LCHF eller andra lågkolhydratkoster.

5-2-dieten och kosttillskott

Fördelar med 5-2-fasta

5-2-metoden bygger på teorin att våra kroppar inte är anpassade till att ha ständig tillgång till mat utan mår bra av periodisk fasta, precis som våra förfäder i jägar- och samlarsamhället. Dieten, som ursprungligen kommer från Storbritannien, har blivit mycket populär i Sverige eftersom det minskade kaloriintaget överlag kan leda till viktminskning.

5-2-fastans förespråkare menar dessutom att dieten har många andra hälsofördelar; till exempel påstås 5-2-metoden kunna sänka kroppens nivåer av det insulinliknande hormonet IGF-1 i blodet. Detta kan i sin tur kan leda till att cellerna fokuserar på reparation istället för reproduktion, vilket kan skydda kroppen mot en rad sjukdomar. Än så länge saknas dock pålitlig forskning om de långsiktiga effekterna av 5-2-metoden och de som vill pröva dieten bör först prata med en läkare.
Behöver man kosttillskott med 5-2-fasta?

Under fastedagarna bör den som går på 5-2-dieten välja mättsam och näringstät mat, till exempel fiberrika livsmedel eller grönsaker som innehåller mycket vatten. För att minska hungerkänslorna är det många som använder sig av måltidsersättning eller ett proteinpulver, vilket är både kalorisnålt och mättsamt.

När du väljer en diet som begränsar kaloriintaget genom fasta är det viktigt att kroppen ändå får i sig alla vitaminer och mineraler som den behöver. Därför kan det vara bra att komplettera din 5-2-diet med ett kosttillskott. Du kan exempelvis kompensera för näringsförlusten från de två fastedagarna med ett väl sammansatt multivitamintillskott.

Lär dig mer om våra kosttillskott

MittVal vitaminer och mineraler för hela livet, är en serie individanpassade kosttillskott. Klicka på länkarna nedan för att se vilken produkt som passar dig bäst.

Klicka här för att läsa mer Minimera

You are now leaving the Mittval website

You have selected a link that will take you away from the Mittval website. Click cancel to return to Mittval website Or continue to proceed