VITAMINER OCH MINERALER

Vad är vitaminer?

Vitaminer är ett antal organiska ämnen som kroppen inte själv kan bilda och måste därför tillföras genom maten man äter eller tillskott. Det finns 13 vitaminer som anses vara livsnödvändiga. Detta innebär att vi regelbundet måste få i oss dessa för att må bra. Vitaminer kan till exempel samverka med kroppens enzymer för att förbränna socker och fett för att få energi eller som råmaterial för hormoner. Det finns många olika vitaminer som gör olika saker i din kropp. Självklart kan det vara svårt att veta vad alla är till för och hur du får i dig dem via din kost.

Fyra vitaminer är fettlösliga: Vitamin A, Vitamin D, Vitamin E och Vitamin K.

Nio vitaminer är vattenlösliga: Vitamin C och åtta olika B-vitaminer.

Olika typer av mat är rik på olika vitaminer vilket gör att det är viktigt att ha en varierad kost. Frukt och grönsaker är en viktig källa till Vitamin C samtidigt som B-vitaminer ofta kommer från kött, fågel och spannmål. Det kan vara svårt att veta exakt vilka livsmedel man ska köpa för att få i sig tillräckliga mängder av alla vitaminer.

Vad är mineraler?

Mineraler bidrar till att bygga upp delar av kroppen som till exempel skelett, tänder och brosk. Kroppen behöver också mineraler för att kunna upprätthålla sin vatten- och saltbalans, för musklernas arbete och för att nervimpulser och signalöverföring mellan celler ska fungera. Framför allt så ingår de i hormoner och enzymsystem. För att må bra måste man kontinuerligt tillföra mineraler via sin kost.

Precis som med vitaminer så är en varierad kost av vikt för att få i dig de mineraler du behöver för att må bra. Återigen kan det vara svårt att veta vad man ska köpa i sin livsmedelsbutik och hur man ska planera sin kost på längre sikt för att få i sig tillräckligt med mineraler. Ett annat problem som uppstått är att det moderna jordbruket har orsakat en utarmning av våra odlingsjordar. Forskare har till exempel kommit fram till att kalciumhalten har minskat med 46 procent i grönsaker och 16 procent i frukt.

Dagsbehov och optimering för god hälsa

Idag slarvar många med sitt intag av vitaminer och mineraler. Förklaringarna är många, till exempel en stressig och oplanerad kosthållning eller sämre råvaror från utarmade jordar. Här på MittVal.se kan du läsa om hur mycket av de olika vitaminerna och mineralerna du behöver per dag och nyttan de gör i din kropp. Människor i olika faser av livet har skilda behov av vitaminer och mineraler.

MittVal är en serie kosttillskott med vitaminer och mineraler

MittVal är till för dig som vill komplettera din kosthållning och livsstil med ett extra tillskott. Kosttillskotten kan köpas på apotek och. MittVal finns i flera olika varianter för att kunna anpassas till din specifika livsstil och kosthållning.

You are now leaving the Mittval website

You have selected a link that will take you away from the Mittval website. Click cancel to return to Mittval website Or continue to proceed