JOD

Jod är ett livsviktigt grundämne som finns i två hormoner hos människan; tyroxin och trijodotyronin. Dessa två hormoner bildas i sköldkörteln och reglerar ämnesomsättningen. De stimulerar bland annat kroppens tillväxt och utveckling

Jod finns i

Livsmedel som innehåller jod är saltvattensfisk, skaldjur och jodberikat salt. Mjölk, ägg och ost innehåller också jod, men är mer måttliga källor. Algprodukter som säljs som näringstillskott, kan i vissa fall innehålla höga jodhalter.

Rekommederat intag per dag av jod:

  • Vuxna: 150 µg/dag
  • Gravida: 175 µg/dag
  • Ammande: 200 µg/dag
  • Barn: ca 110 µg/dag

Jodbrist

Brist på jod i maten kan orsaka en sorts struma, jodbriststruma, som ger störningar i kroppens ämnesomsättning. Efter att jodbrist varit vanligt förekommande i Sverige är idag huvuddelen av hushållssaltet berikat med jod och därför förekommer inte jodbrist längre. Brist på jod kan även leda till hypotyrodism och störningar i kroppens ämnesomsättning.

Överdosering

Vid doser av jod som överskrider 1 mg/dag kan sköldkörtelns funktion rubbas vilket kan leda till hormonella störningar. Under graviditeten kan jodöverskott hos modern leda till påverkan på fostrets sköldkörtel, detta behöver dock inte påverkar moderns hälsa vilket beror på att fostret är känsligare. Jodintaget bör också vara kontrollerat under amningsperioden då jodöverskott ökar andelen jod i bröstmjölken. Överskott av jod under dessa perioder kan påverka fostrets mentala och fysiska utveckling.

Mer om jod

Inom livsmedelsindustrin och storhushåll används inte alltid salt som är jodberikat så om du ofta äter färdiglagad mat kan jodintaget bli onödigt lågt. Om du medvetet minskar på saltkonsumtionen bör du vara angelägen om att bara använda jodberikat salt.

Du är på väg att lämna Mittval.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.