KALCIUM

Kalcium behövs för att bibehålla normal benstomme och tänder. Kalcium bidrar till normal muskelfunktion och blodkoagulation.

Kalcium finns i

Största källan av kalcium är mejeriprodukter såsom mjölk, fil, yoghurt och ost. Grönkål och broccoli innehåller också Kalcium. Kalcium finns även i frön, spannmål och färska grönsaker. Sesamfrö och solrosfrö är speciellt bra källor av kalcium.

Rekommederat intag per dag av kalcium:

  • Vuxna: 800 mg/dag 
  • Gravida: 900 mg/dag 
  • Ammande: 900 mg/dag 
  • Barn: ca 650 mg/dag

Brist på kalcium

Brist på kalcium ger urkalkning av skelettet och benskörhet - osteoporos. Under tillväxtåren lagrar kroppen mycket kalcium i skelettet därför är det viktigt att ungdomar äter mycket kalcium. Vid allvarliga brister på kalcium kan Rachitis (engelska sjukan) utvecklas, men även mjuk och porös benstomme, tandskador och muskelkramper.

Överdosering av kalcium

Vid långvarig överdosering av kalcium speciellt i kombination med avsevärda mängder D-vitamin kan kalcium fällas ut i njurarna, vilket medför att njursten bildas och att förkalkningar uppstår. Det kan emellertid motverkas med magnesium och B6-vitamin.

Mer om kalcium

För att kalcium skall upptas normalt i kroppen, förutsätter det att det finns magsyra, D- och C-vitamin i tillräckliga mängder. Extra tillskott av kalcium över 60 års ålder ger minskad risk för benskörhet.

Du är på väg att lämna Mittval.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.