MAGNESIUM

Mineralen magnesium är viktig för människans ämnesomsättning. Den behövs bl a för att producera protein, omsätta kalcium och för normal nerv- och muskelfunktion. Kroppen kan inte själv producera magnesium, man behöver få i sig den genom sin kost.

Vad gör magnesium i kroppen?

Alla organ i kroppen behöver magnesium, speciellt hjärtat, musklerna och njurarna. Mineralen bidrar även till uppbyggnaden av tänder och ben. Den aktiverar enzymer, bidrar till energiproduktion och är involverat i regleringen av bl a kalcium, koppar, zink, kalium och D-vitamin i kroppen. En vuxen människas kropp innehåller uppskattningsvis 25 gram magnesium. 50-60 % av dessa finns i skelettet och det mesta övriga i mjukvävnaden.

Magnesium i mat

Magnesium finns i många livsmedel. De största mängderna hittar man i baljväxter, bladgrönsaker, kött, fisk, skaldjur och produkter med fullkorn. Det finns även i varierande mängd i vårt dricksvatten. Utöver kosten finns magnesium även i kosttillskott. Det rekommenderade intaget av magnesium varierar mellan olika åldersgrupper. Man kan lära sig om hur mycket man behöver få i sig på Livsmedelsverkets hemsida.

Överdosering och biverkningar

Överdosering av magnesium via kosten är mycket ovanlig. Om man tar kosttillskott bör man hålla sig till rekommenderad dos. Höga doser av magnesium kan leda till diarré. Överskott av magnesium kan förekomma vid vissa njursjukdomar, när utsöndringen genom urinen är starkt reducerad, samt i vissa fall av skelettcancer p.g.a. den kraftiga degenerationen av benvävnaden. Kraftig överdosering kan medföra magnesiumkoma, som normalt sett kan upphävas genom tillskott av kalcium.

Magnesium vid träning eller diet

Om man tränar mycket kan det vara bra att fundera över sitt magnesiumintag. Magnesium gör att nervsystemet och musklerna fungerar normalt. Behovet av vitaminer och mineraler blir större när man tränar, eftersom ämnesomsättningen ökar. Det händer t ex att uthållighetsidrottare får muskelkramp och träningsvärk till följd av magnesiumbrist.

Många går idag på olika typer av dieter för att gå ner i vikt. Det är t ex vanligt att utesluta kolhydrater för att få i sig så få kalorier som möjligt. Dieter kan leda till obalans i kroppens upptag av näringsämnen, eller så kanske dietens innehåll av vitaminer och mineraler inte räcker till. Då kan man behöva ett extra näringstillskott vid sidan om det man får i sig genom kosten.

Magnesiumtillskott

Även om man har en balanserad kost kan det vara svårt att veta att man får i sig alla nödvändiga vitaminer och mineraler, som t ex magnesium. En orsak är att det moderna jordbruket bidrar till att minska näringen som finns i jorden. Ett kosttillskott kan komplettera näringen från kosten och se till att man får i sig magnesium och andra viktiga näringsämnen.

Flera av MittVals kosttillskott innehåller magnesium samt andra viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver. MittVal går att köpa i dagligvaruhandeln eller på ditt apotek. Kosttillskottet går även att beställa online genom nätapotek.

VILKA MITTVAL-PRODUKTER INNEHÅLLER MAGNESIUM?

 

De flesta produkterna i MittVal-serien innehåller magnesium, men några av dem innehåller en lite högre dos för att passa sina målgruppers särskilda behov. T ex innehåller en tablett MittVal SPORT 150 mg magnesium, samt andra vitaminer och mineraler.

 

Annat innehåll om magnesium och andra näringsämnen

MittVal SPORT
MITTVAL SPORT


You are now leaving the Mittval website

You have selected a link that will take you away from the Mittval website. Click cancel to return to Mittval website Or continue to proceed