Kosttillskott bör inte användas som alternativ till en varierad kost. Det är viktigt med en mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil
ZINK
Zink bidrar till normal syra-basbalans och kolhydratomsättning. Zink bidrar till att bibehålla normal hud, hår och naglar. Zink har en roll i celldelningsprocessen och bidrar till normal DNA-syntes.
Zink finns i
Zink finns i livsmedel som kött, fisk, fågel, vilt kött, inälvsmat samt mejeriprodukter. Livsmedel från växtriket har ofta en låg halt av zink.
Rekommederat intag per dag av zink:
- Män: 9 mg
- Kvinnor: 7 mg
- Gravida: 9 mg
- Ammande: 11 mg
- Barn: ca 7 mg
Zinkbrist
Orsakerna till zinkbrist kan antingen vara för litet zink i maten eller nedsatt upptagningsförmåga av zink från tarmen, till exempel i samband med glutenintolerans. Brist på zink hos mamman kan leda till låg födelsevikt. Brist på zink kan göra att barn och ungdomar växer långsammare. Brist kan också ge sämre infektionsförsvar, sämre sårläkning, förändringar i huden och avtrubbat smaksinne. Zinkbrist kan också ge hudbesvär som eksem, psoriasis, akne, oren hy, mjäll, håravfall, vita fläckar på naglarna och sår på skenbenen.
Överdosering av zink
Höga intag av zink kan leda till negativa effekter på andra spårelement. Doser över 45 mg/dag rekommenderas därför inte. Zink blir dock giftigt först i doser på mer än 150 mg per dag, och kan i sådana fall verka cancerframkallande.
Mer om zink
Zink kan återfinna i alla celler, men har en särskilt hög koncentration i ögon, hud, hår, naglar, hjärna, hypofys, binjurar, könsorgan, sköldkörtel, lever och njurar.