C-VITAMIN (ASKORBINSYRA)

C-vitamin är en organisk syra och antioxidant. Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för blodkärlens, tändernas, hudens, benstommens normala funktion. Vitamin C bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Vitamin C underlättar kroppens järnupptag.

C-vitamin finns i

Främst finns C-vitamin i livsmedel som frukt, bär och juice. Bland grönsakerna förekommer det främst i kål av alla slag, paprika, persilja, broccoli och nässlor. Baljväxter som man groddar innehåller C-vitamin . Potatis innehåller förhållandevis lite C-vitamin, men eftersom vi äter det relativt mycket så räknas det som en god källa. Halten sjunker dock fram på vårkanten, eftersom C-vitaminet inte är särskilt lagringsdugligt.

Rekommederat intag per dag av C-vitamin:

  • Vuxna: 75 mg/dag 
  • Gravida: 85 mg/dag 
  • Ammande: 100 mg/dag 
  • Barn: ca 45 mg/dag

C-vitaminbrist

En lindrig brist av C-vitamin yttrar sig som trötthet, irritabilitet, blödande tandkött, försämrad sårläkning och allmän svaghet. Vi har vissa depåer, men de är helt uttömda efter 60-100 dagar. Skörbjugg som orsakas av C-vitamin brist kan förhindras med ett intag på bara 10 mg/dag. Vid användning av t ex p-piller ökar behovet något, eftersom p-piller ökar utsöndringen av C-vitamin. Rökare har ett ökat behov av C-vitamin.

Överdosering av C-vitamin

Inga kända risker vid överdosering av C-vitamin. C-vitamin är vattenlösligt, vilket gör att om vi får i oss mer än vi behöver försvinner det ur kroppen med urinen.

Mer om C-vitamin

Åsikten att stora doser C-vitamin kan motverka förkylning har funnits länge, men många kontrollerade studier och försök av olika forskare har visat att effekten är mycket mindre än vad man tidigare har trott. Man hävdar att fördelarna är så små att man inte kan rekommendera ett högt intag för att bota eller förkorta en förkylning.

Slutligen kan vi nämna att C-vitamin utgör ett effektivt skydd mot miljögifter. Det gäller t.ex. många tungmetaller, besprutningsgifter, tillsatser i maten (t ex nitrit) och luftföroreningar.

Du är på väg att lämna Mittval.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.