FOLSYRA (FOLAT, VITAMIN B9)

Folsyra eller folat är två former av ett vattenlösligt B-vitamin som även brukar kallas för vitamin B9. Folsyra är framför allt känt som ett vitamin som behövs när man är eller vill bli gravid, och om man ammar. Här kan du läsa om vad vitaminet gör i kroppen och hur man kan få i sig det genom livsmedel eller kosttillskott.

Vad är skillnaden på folsyra och folat?

Folsyra och folat är samma vitamin. Skillnaden är att man får i sig folat genom maten medan folsyra är en konstgjord variant som finns i berikning och kosttillskott. B-vitaminer som t ex folsyra/folat är vattenlösliga och kan därför inte lagras i kroppen. De kan även förstöras av värme eller kontakt med luft, vilket gör att mängden folsyra i ett livsmedel kan bli lägre när det kokas.

Funktioner i kroppen

Folsyra eller folat behövs för cellernas ämnesomsättning och för att bilda röda blodkroppar. Det behövs också för att foster ska utvecklas normalt när man är gravid. Låga halter folat i blodet kan öka risken för att barnet drabbas av ryggmärgsbråck.

Folsyra när man är gravid

Livsmedelsverket rekommenderar gravida att ta tabletter med folsyra under de första tolv graviditetsveckorna. Efter den tolfte veckan påverkas inte längre risken för ryggmärgsbråck av folsyran, däremot rekommenderas man ändå att fortsätta äta mat som är rik på folat under resten av graviditeten. Orsaken är att vitaminerna behövs för fostrets utveckling och mammans blodbildning.

Behöver inte män också få i sig folsyra?

Det är inte bara kvinnor som behöver få i sig folat, alla grupper har ett dagsbehov. Ungdomar över 14 år och vuxna rekommenderas ett dagligt intag på 300 mikrogram, medan kvinnor i barnafödande ålder behöver få i sig 400 mikrogram. Gravida och ammande rekommenderas 500 mikrogram om dagen, den mängd som finns i kosttillskottet TillVal Folsyra.

Rekommederat intag per dag av E-vitamin

Barn mellan 6 och 9 år 130 mikrogram
Barn mellan 10 och 13 år 200 mikrogram
Ungdomar över 14 år och vuxna 300 mikrogram
Kvinnor i barnafödande ålder 400 mikrogram
Gravida och ammande 500 mikrogram

Vilka livsmedel innehåller mycket folat?

Några exempel på mat som innehåller höga halter av folat är:

  • Bladgrönsaker och kål, t ex spenat, broccoli och sallad.
  • Bär, t ex jordgubbar, hallon och blåbär.
  • Baljväxter, t ex bönor, äter och linser.
  • Visst kött, t ex lever och njure (gravida bör inte äta lever, däremot kan man äta leverpastej).

Det finns även livsmedel som är berikade med folsyra och andra vitaminer.

Folsyrabrist och överdosering

Brist på folsyra eller folat leder till anemi (blodbrist) eftersom kroppen inte kan tillverka röda blodkroppar på rätt sätt. Om man får brist kan det dock ofta behandlas med ett tillskott av folsyra. Det finns ingen känd risk för överdosering av folsyra på grund av dess vattenlöslighet. Doser över 1 mg/dag kan dock dölja en vitamin B12-brist.

Du är på väg att lämna Mittval.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.