VITAMIN A

Vitamin A behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt. Vitamin A bidrar till normal järnomsättning och till immunsystemets normala funktion.

Vitamin A finns i:

Animaliska livsmedel såsom lever, ål, fisk, kött, berikade margariner, ägg och mjölkprodukter innehåller vitamin A. Betakaroten som är en viktig antioxidant och som omvandlas i kroppen till vitamin A finns i vegetabilier, framförallt röda och gula, så som morötter, nypon, mango, tomat, spenat och aprikoser.

Dagligt rekommederat intag per dag, DRI, av vitamin B1:

  • Män 0,9 mg/dag
  • Kvinnor 0,7 mg/dag
  • Ammande 1,1 mg/dag
  • Gravida 0,8 mg/dag
  • Barn ca 0,4 mg/dag

Obs! Om du är gravid bör du aldrig äta mer än 3 mg/dag.

A-vitaminbrist

Ett tidigt tecken på A-vitaminbrist är sämre mörkerseende, så kallad nattblindhet. Det kan också leda till överkänslighet mot ljus, ögonkatarr, oren och inflammerad hy, dåliga naglar samt nedsatt motståndskraft mot inflammationer.

Överdosering av A-vitamin

A-vitamin doser på mer än 3 mg/dag under lång tid kan leda till förgiftning. Så stora mängder får man dock normalt inte i sig. Högt retinolintag kan vara skadligt för gravida kvinnor och spädbarn. Det är även skelettnedbrytande och anses vara en faktor vid höftfrakturer hos äldre, ett balanserat intag är därför att föredra. Kvinnor som passerat klimakteriet rekommenderas därför inte mer än 1,5 mg per dag.

Mer om A-vitamin

A-vitamin är fettlöslig och utsöndras långsamt ur kroppen. Ett sunt fettintag genom den vanliga maten kan därför förbättra upptaget av A-vitamin i kroppen.

Du är på väg att lämna Mittval.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.