VITAMIN B5 (PANTOTENSYRA)

Vitamin B5, eller pantotensyra, är ett av åtta B-vitaminer. Alla B-vitaminer hjälper kroppen att göra om kolhydraterna i vår kost till glukos, som kroppen använder för att producera energi. B-vitaminer är vattenlösliga och kan inte lagras i kroppen.

Varför behöver man Vitamin B5?

Man behöver vitamin B5 av flera orsaker. Vitaminet hjälper kroppen att bryta ner fett och kolhydrater till energi. Det är också viktigt eftersom det är centralt för tillverkningen av röda blodkroppar och vissa hormoner. Vitamin B5 hjälper också till med matsmältningen, nervsystemet och för att kroppen ska kunna använda andra vitaminer, speciellt vitamin B2 (riboflavin).

Mat som innehåller Vitamin B5

Begreppet pantotensyra kommer från det grekiska ordet ”pantos”, som betyder ”överallt”. Orsaken är att vitamin B5 finns i många källor i vår kost. Mängden vitamin B5 minskar dock när livsmedlen bearbetas av industrin. Färskt kött och färska grönsaker har ett högre innehåll än behandlade, konserverade och frysta livsmedel.

Några exempel på bra vitamin B5-källor är:

  • Kött (speciellt lever och njurar)
  • Fisk och skaldjur
  • Mjölkprodukter
  • Ägg
  • Avokado
  • Baljväxter
  • Fullkornsprodukter

Rekommenderat intag, brist och överdosering

Det finns inga svenska rekommendationer om hur mycket vitamin B5 man bör få i sig. Inget fall av vitamin B5-brist hos människor har rapporterats i Sverige. Det händer dock att man får brist på andra B-vitaminer, t ex vitamin B12. Om du vill läsa mer om B-vitaminbrist kan du göra det på Bristguiden.se.

Överdosering av pantotensyra anses inte kunna orsaka förgiftning, men mycket höga doser kan orsaka diarré och göra att det blir lättare att börja blöda. Om man tar ett kosttillskott med Vitamin B5 bör man följa rekommenderad dosering.

Du är på väg att lämna Mittval.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.