VITAMIN B6 (PYRIDOXIN)

Vitamin B6 är ett samlingsnamn för flera olika former av vitaminet. Kroppens lager av vitaminet är lågt. Vitamin B6 bidrar till normal protein- och glykogenomsättning. Vitamin B6 bidrar till nervsystemets normala funktion, till normal bildning av röda blodkroppar och till immunsystemets normala funktion.

Vitamin B6 finns i

Vi får främst i oss vitaminet från animaliska livsmedel som kött, fågel, korv och ägg. Men även potatis, frukt, bär, juice och matbröd är goda källor till vitamin B6.

Rekommederat intag per dag av vitamin B6:

Män 1,6 mg/dag
Kvinnor 1,2 mg/dag
Gravida 1,5 mg/dag
Ammande 1,6 mg/dag
Barn ca 0,8 mg/dag

Vitamin B6 brist

Brist på vitamin B6 är sällsynt då det är tillgänglig i de flesta livsmedel. Symptom som kan förekomma vid brist på vitamin B6 är retlighet, hudförändringar, blodbrist (anemi), ledsjukdomar, ödem och premenstruella kramper. Vitamin B6 brist kan också orsaka depressioner och illamående hos kvinnor som använder P-piller eller är gravida. Alkoholister kan lida brist på vitamin B6.

Överdosering av vitamin B6

Det är ovanligt med överdosering av vitamin B6, men nervskador vid långvarig överdosering kan förekomma. Stora doser av vitamin B6, över 200 mg/dag, kan störa sömnen samt försämra fettförbränningen i kroppen. Vid läkemedelsanvändning av vitamin B6 bör man undvika doser över 200 mg/dag..

Mer om vitamin B6

Vitamin B6 behövs för att kunna omvandla en aminosyra till en annan i kroppen. Därför ökar behovet av vitamin B6 vid stort intag av proteiner.

Du är på väg att lämna Mittval.se

Denna länk tar dig till en webbplats där Viatris integritetspolicy inte gäller. Du är själv ansvarig för dina interaktioner med denna webbplats.