Folsyra (folat, vitamin B9)

Folsyra eller folat är två former av ett vattenlösligt B-vitamin som även brukar kallas för vitamin B9. Folsyra är framför allt känt som ett vitamin som behövs när man är eller vill bli gravid, och om man ammar. Här kan du läsa om vad vitaminet gör i kroppen och hur man kan få i sig det genom livsmedel eller kosttillskott.

Vad är skillnaden på folsyra och folat?

Folsyra och folat är samma vitamin. Skillnaden är att man får i sig folat genom maten medan folsyra är en konstgjord variant som finns i berikning och kosttillskott. B-vitaminer som t ex folsyra/folat är vattenlösliga och kan därför inte lagras i kroppen. De kan även förstöras av värme eller kontakt med luft, vilket gör att mängden folsyra i ett livsmedel kan bli lägre när det kokas.

Funktioner i kroppen

Folsyra eller folat behövs för cellernas ämnesomsättning och för att bilda röda blodkroppar. Det behövs också för att foster ska utvecklas normalt när man är gravid. Låga halter folat i blodet kan öka risken för att barnet drabbas av ryggmärgsbråck.

Folsyra när man är gravid

Livsmedelsverket rekommenderar gravida att ta tabletter med folsyra under de första tolv graviditetsveckorna. Efter den tolfte veckan påverkas inte längre risken för ryggmärgsbråck av folsyran, däremot rekommenderas man ändå att fortsätta äta mat som är rik på folat under resten av graviditeten. Orsaken är att vitaminerna behövs för fostrets utveckling och mammans blodbildning.

Behöver inte män också få i sig folsyra?

Det är inte bara kvinnor som behöver få i sig folat, alla grupper har ett dagsbehov. Ungdomar över 14 år och vuxna rekommenderas ett dagligt intag på 300 mikrogram, medan kvinnor i barnafödande ålder behöver få i sig 400 mikrogram. Gravida och ammande rekommenderas 500 mikrogram om dagen, den mängd som finns i kosttillskottet TillVal Folsyra.

Rekommenderat dagligt intag av folat

Spädbarn (6-11 månader)

50 mikrogram

Spädbarn och barn under 2 år

60 mikrogram

Barn mellan 2 och 5 år

80 mikrogram

Barn mellan 6 och 9 år

130 mikrogram

Barn mellan 10 och 13 år

200 mikrogram

Ungdomar över 14 år och vuxna

300 mikrogram

Kvinnor i barnafödande ålder

400 mikrogram

Gravida och ammande

500 mikrogram

Vilka livsmedel innehåller mycket folat?

Några exempel på mat som innehåller höga halter av folat är:

  • Bladgrönsaker och kål, t ex spenat, broccoli och sallad.
  • Bär, t ex jordgubbar, hallon och blåbär.
  • Baljväxter, t ex bönor, äter och linser.
  • Visst kött, t ex lever och njure (gravida bör inte äta lever, däremot kan man äta leverpastej).

Det finns även livsmedel som är berikade med folsyra och andra vitaminer.

Folsyrabrist och överdosering

Brist på folsyra eller folat leder till anemi (blodbrist) eftersom kroppen inte kan tillverka röda blodkroppar på rätt sätt. Om man får brist kan det dock ofta behandlas med ett tillskott av folsyra. Det finns ingen känd risk för överdosering av folsyra på grund av dess vattenlöslighet. Doser över 1 mg/dag kan dock dölja en vitamin B12-brist.

Lär dig om andra B-vitaminer:


Vilka MittVal-produkter innehåller Folsyra?

Folsyra och 55+

De flesta produkterna i MittVal-serien innehåller Folsyra, men några av dem innehåller en lite högre dos för att passa sina målgruppers särskilda behov. En tablett MittVal 55+ innehåller 300 mikrogram folsyra, och även MittVal Kvinna har ett högre folsyrainnehåll än flera andra produkter.

För den som är, eller planerar att bli gravid, eller som ammar finns TillVal Folsyra, som är ett kosttillskott med 500 mikrogram folsyra.


Läs mer om våra produkter med Folsyra

TillVal Folsyra
MittVal 55+
MittVal 55+

Vad kan du om vitaminer?

Vitamintest

10 frågor om vitaminer och mineraler

GÖR TESTET!